Se alla

Tonläget och debattklimatet i dagsläget

Torsdag 4 november 2021

Tonläget och debattklimatet skrämmer mig
Om knappt ett år går Sverige till val. Då hålls också val i Trelleborg till fullmäktige och jag tänkte fokusera på de lokala förutsättningarna inför valrörelsen.

Jag kan konstatera att tonläget har skruvats upp ganska rejält de senaste åren. Tonen är hård politiker emellan, men också mellan allmänheten och de förtroendevalda. Av förklarliga skäl har det varit mycket små möjligheter att mötas fysiskt, så kontakten sker huvudsakligen digitalt och via sociala medier.

Sociala medier är viktiga för det utveckla det goda samtalet mellan medborgare och förtroendevalda, men det bygger på en ömsesidig respekt. Det förutsätter att folk kan skilja på sak och person, men jag tycker mig ha sett en avsevärd glidning mot hårdare debattklimat och en mer fördömande ton. Jag tror att många förtroendevalda, likt mig själv, i dag mycket noga överväger att ge sig in i debatter på sociala medier.

När jag själv väljer att agera på sociala medier, gör jag det med stor försiktighet och för det mesta i relativt slutna forum. Samtalet riskerar annars att ”spåra ur”. Detta är på sikt förödande, då de slutna forumen stänger ute många intresserade. De slutna forumen riskerar att bli ett forum för ”de redan frälsta”.

Min bestämda uppfattning är att det bästa samtalet är samtalet som förs ett i ett öppet forum där alla möts med respekt. Man behöver inte dela varandra uppfattning, men man måste mötas med hänsyn och gärna lite nyfikenhet. Det goda samtalet präglas av saklighet och fakta.


Som förtroendevald, ser jag ett stort värde i att möta alla typer av människor i Trelleborg för att diskutera, framföra mina synpunkter och lyssna in andras ståndpunkter. Däremot är jag tveksam till att utsätta mig för påhopp, glåpord och allmänt otrevliga kommentarer om mig och mina ståndpunkter. Man behöver inte tycka om mina ståndpunkter, men det goda samtalet kräver att man respekterar varandra och varandras ståndpunkt.

Jag skall inte peka finger åt något håll, men kan bara uppmuntra alla; förtroendeval eller medborgare, att vaksamt följa diskussionerna och i förekommande fall ingripa när innan diskussionerna ”spårar ut”.
Väl mött i valrörelse – med respekt för varandra och med god ton i samtalen.


Henrik Silfverstolpe, Ordförande Liberalerna Trelleborg