Se alla

Beslut om detaljplan för östra ringvägen

Liberalerna röstar JA till denna detaljplan

Fredag 30 april 2021

Måndagen 26 april fattade kommunfullmäktige i Trelleborg beslut om en detaljplan för östra ringvägen. Det var resultatet av många års arbete och diskussioner med Trafikverket.

Detaljplanen handlar om marken för en framtida väg mellan väg 108 och väg 9 i Trelleborg och är markerat med rött i kartan nedan.

Planområde östra ringvägen

I fullmäktige röstade 42 ledamöter JA till förslaget, medan 9 ledamöter röstade NEJ.

När detaljplanen väl har vunnit laga kraft, så på börjar nästa del av arbetet att förverkliga planerna. Då behöver vägen projekteras i detalj, bygghandlingar upprättas och upphandling av byggentreprenör genomföras innan bygget kan påbörjas. Vidare så behöver kommunen fatta beslut om investering (kostnaden för att bygga vägen). Tanken är ju att vägen byggs för att kunna tas i drift under nästa mandatperiod.

Det kan vara värt att påpeka att detaljplanen är framtagen för att ta höjd för den utveckling som kan se av ringvägen. Det finns en avsiktsförklaring med Trafikverket om ringvägen, som säger att kommunen låter bygga en östlig ringvägen för bil- och kollektivtrafik, men att planering skall ske så att vägen kan byggas ut i framtiden till en hamnled. När vägen byggs om till hamnled är inte känt idag.